Mozaïek

Glasatelier Immanuel - Kunst aan de bouw

Mozaïek

Met mozaïek zijn prachtige toepassingen te bedenken. Vooral buiten zijn de mogelijkheden eindeloos. Mozaïek kan eeuwenlang mooi blijven.

Mozaïek met glas en steen is vooral bekend uit het Middellandse Zeegebied. De oude Grieken met hun geometrische patronen, de Romeinen met complete mythologische afbeeldingen en later de Arabieren met geglazuurde tegels op het Iberische schiereiland: mozaïek versierde menig openbaar gebouw of villa. Tijdens de Renaissance werden beroemde schilderijen nagemaakt in mozaïek. Tegenwoordig vinden we het in terrassen, tafels, wanddecoraties, etc.

Mozaïek is in Nederland een niet zo bekend verschijnsel.

De meeste mensen kennen wel wat decoraties op voorwerpen, zoals doosjes, tafels, spiegels of badkamervloertjes. Zo is deze eeuwenoude, hooggewaardeerde vorm van kunst verzeild geraakt in de massakitsch.
Toeristen die in Zuid Europa de zeer groots uitgevoerde mozaïeken hebben gezien, zijn er behoorlijk van onder de indruk en denken dat zoiets in Nederland niet kan.
Men weet vaak niet dat mozaïek monumentaal toegepast kan worden op wanden, vloeren, plafonds, terrassen en noem maar op. Zo wint uw huis of bedrijf aan uitstraling en herkenbaarheid met een bijzonder mozaïek op de voorgevel.
Mozaïek is een uitermate duurzaam materiaal, dat niet alleen uit dure glazen steentjes uit Venetië hoeft te bestaan. Wel komt er heel wat vakkennis en creatief denken bij kijken als er bijvoorbeeld een vloer moet worden gelegd. Maar de sfeer die een mozaïekwerk op de vloer, aan de muur, of op de gevel oproept is wel heel bijzonder.