Glasatelier Immanuel - Kunst aan de bouw

Opening eerste vlakglasmuseum in Nederland

Op 14 mei opent het eerste vlakglasmuseum in Nederland officieel zijn poorten. Dit museum doet dat met een zeer bijzondere tentoonstelling over de Nederlander Johan Thorn-Prikker (1868-1932), de “vader” van de moderne vlakglaskunst. Medewerking is verleend door het Kaiser Wilhelmmuseum in Krefeld, dat de grootste Thorn-Prikker verzameling heeft. Ook de Firma Derix in Kevelaer, het bekende glasatelier, dat zeer veel werk van hem heeft uitgevoerd en restaureert, heeft diverse ramen in bruikleen gegeven. Verder is er de vriendelijke steun van het Glasmalereimuseum in Linnich.

Het museum in Ravenstein wil op deze wijze de man eren, die aan het begin heeft gestaan  van de vernieuwing in de monumentale kunst.

In Nederland kreeg hij weinig aandacht, maar Duitsland ontving hem met open armen, waar hij docent werd in Krefeld (1904) vervolgens in Hagen, Essen, München, Düsseldorf en tenslotte in Keulen.

Het museum hoopt hiermee de belangstelling voor modern glas-in-lood te wekken. Al bijna 40 jaar is er in Nederland geen opleiding meer voor moderne monumentale kunst, terwijl het deze Nederlander was, die zo’n grote rol gespeeld heeft in de vernieuwing van de monumentale kunst. Johan Thorn-Prikker was zijn tijd ver vooruit en zou nu 73 jaar na zijn dood in Nederland nog gelden als vernieuwer in deze tak van de kunst.

Kom dus vanaf 14 mei kijken in Ravenstein in het Museum voor Vlakglas- en emaillekunst. Meer informatie is te vinden op: <a href="http://www.vlakglas-en-emaillekunst.nl/" title="">www.vlakglas-en-emaillekunst.nl</a>.