Glasatelier Immanuel - Kunst aan de bouw

Lezing “Modern glas-in-lood”, door Nick Gielen

Johan Thorn-PrikkerIn het kader van de glasmanifestatie 'Glas in Tilburg' geeft Nick Gielen een lezing over Modern glas-in-lood - op 17 mei 2005, in Ruimte X (Telexstraat 4a, Tilburg), aanvang: 19:30 uur.

Sibylle GielenModern glas-in-lood

In 1911 maakte de Nederlandse monumentaal kunstenaar, Johan Thorn-Prikker, zijn eerst ontwerpen voor glas-in-lood. Thorn-Prikker werkt dan al 6 jaar in Duitsland, waar voor hem meer mogelijkheden lagen dan in Nederland, waar de Rijksacademie van Amsterdam de dienst uitmaakte en weinig ruimte liet voor vernieuwing.

Johan Thorn-Prikker is de revolutionnaire monumentale kunstenaar, die na eeuwen absolute slapte in de glasschilderkunst een nieuw hoofdstuk inluidt.

Johannes SchreiterBijna alle belangrijke glasschilders in Europa, tot ver na Thorn-Prikkers dood in 1932, hebben zijn invloed ondergaan. Ik hoop u dat te laten zien in een overzicht over monumentale glasschilderkunst van de twintigste eeuw, met o.a afbeeldingen van Thorn-Prikkers werk, van zijn tijdgenoten en zijn leerlingen, leerlingen van zijn leerlingen,zijn andere navolgers en een aantal anderen, zoals Lebeau, Dijker,van Doesburg, Jacoba van Heemskerck, Campendonk, Boissel, Hartmann, Schreiter, Sibylle Gielen, Schaffrath, Asperslag, Visser-Düker, ...