Glasatelier Immanuel - Kunst aan de bouw

Kort geding Heemkundekring “Tilborch” vs. B&W van Tilburg

Op 14 maart vindt er een kort geding plaats voor de rechtbank in Breda, dat is aangespannen door de Heemkundekring “Tilborch” tegen B&W van Tilburg, dat de Sacramentskerk niet wil plaatsen op de lijst van Gemeentelijke monumenten, terwijl de kerk ook niet geplaatst kan worden op de landelijke monumentenlijst omdat ze nog “te jong” is. B&W wil de kerk laten slopen.

Er is door de Heemkundekring aan mij een expertise gevraagd betreffend de artistiek inhoud van deze kerk. Het gaat o.a om 24 ramen van Jan Dijker (uit Moergestel), ramen van Luc van Hoek (uit Goirle), een mozaïek van Joan Colette, beelden ontworpen door Charles Eyck en een bijzonder mooie kruisweg van Eugène Laudy.

Tilburg is druk bezig op ruime schaal het weinige cultureel erfgoed, dat de stad bezit, systematisch te slopen.

Na de gloriedagen van Cuijpers met zijn neo-stijlen zijn er nieuwe stromingen ontstaan in de bouwkunst met een duidelijk Nederlands stempel. De Sacramentskerk is er een voorbeeld van. Het extra bijzondere hierbij is ook nog dat diverse grote, monumentale kunstenaars betrokken zijn geweest.

Het is geen oplossing om de kunst uit de kerk te slopen. Immers monumentale kunst hoort bij het monument waarvoor de kunst in dat ruimteconcept is ontworpen en past niet in een disco, discount of boven het tweezitsbankje in de doorzonkamer. Bovendien zou bij het slopen veel, misschien wel onherstelbare, schade kunnen ontstaan. En om het dan maar op te slaan in al overvolle kunstkelders heeft ook nauwelijks zin.

Een kerk is niet alleen maar bezit van het bisdom en gemeentebestuur, maar is ook van de burgers. Er zijn genoeg herbestemmingen voor dit gebouw te bedenken. B.v. als museum voor het “Roomsche Leven”van Tilburg, dat vol gestaan heeft met kerken en kloosters. Er kan een stiltecentrum in worden ingericht met een ontmoetingsruimte voor omwonenden, et cetera.