Glasatelier Immanuel - Kunst aan de bouw

Kan glas-in-lood tussen dubbel-glas geplaatst worden?

Ja, maar het is sterk af te raden.

In de eerste plaats is het lelijk. Het is nog steeds een modeverschijnsel om panden te voorzien van dubbele beglazing met erin fel zilverkleurige, ongekitte glas-in-loodpanelen, die in het spiegelende thermopane als een kitscherige kermis de ogen verblinden.
Er is nauwelijks een zichzelf respecterend bedrijf in Nederland te vinden dat een garantie durft te geven op glas-in-lood in dubbel glas, omdat het normaliter geen lang leven is beschoren, afgezien nog van het de pui ontsierende effect.

Belangrijker is dat het funest kan zijn voor het glas-in-lood.

Tussen het dubbel glas kan de temperatuur wel oplopen tot zo´n 100°. Noch glas, noch lood verdragen het lang in zulk een vochtig hete tussenruimte opgesloten te zitten. Het lood slaat wit uit en gevoelig glas kan gaan ontglazen. Door het ontbreken van glas-in-lood-kit gaat het raam, als het wat groter is, verzakken. Soms begint dat proces al na 3 jaar. Monumentenzorg verbiedt daarom dubbel glas toe te passen voor waardevol glas-in-lood.
De oplossing is heel eenvoudig: zet het glas in lood aan de binnenkant tegen het dubbelglas aan. U kunt dan gewoon glas-in-lood-kit gebruiken tussen het lood en het glas, en het is dan nog uitneembaar ook... Plaats dus nooit glas-in-lood in dubbel (isolatie)glas, maar aan de binnenkant ertegen aan.