Cursus

Glasatelier Immanuel - Kunst aan de bouw

Cursus glas-in-lood, mozaïek en muurschildering

Onder de titel “Zoeklicht” worden in het Glasatelier Immanuel in Tilburg cursussen gegeven in het verantwoord werken met glas-in-lood, mozaïek en muurschildering. De hobbystroom is nog steeds stevig aanwezig in dit mooie vakgebied. En je kunt er jarenlang in bezig blijven.

Sinds meer dan 35 jaar worden de lessen bezocht door knutselaars, autodidacten en kunstvakmensen.

Soms stromen enkelen door naar de enige hogere vakopleiding voor monumentale kunst in Nederland, de Master-Glass opleiding, waarover u meer kunt lezen op een andere pagina. “Zoeklicht” heeft in het verleden vaker tentoongesteld: in de Werckwinckel en in de Wandelgangen van het Stadhuis, beide in Hilvarenbeek, en ook in het Centrum voor Amateurkunst en Glaspact in Tilburg.

In Glasatelier Immanuel start het nieuwe cursusjaar medio september 2015. 
De lessen duren van 20.00 tot 23.00 uur. De cursus omvat 22 lesavonden. Materiaal voor de cursus kan worden gekocht bij het Glasatelier Immanuel.
De prijs voor de cursus in Glasatelier Immanuel is gelijk gebleven aan vorig jaar: €360,–. Koffie en thee zijn 50 cent per kop, af te rekenen in de koffiekas.

Tijdens de cursus leer je eerst goed omgaan met gereedschap en materiaal. Ingewijden kennen het “Sibyllijnse sleutelgat", dat je met alleen een tang uit een stuk blank floatglas moet knabbelen. Als een soort luchttekening zet je het eerste raampje met blank glas en (eventueel diverse soorten) lood. Daarna begint het echte werk met gekleurd glas naar eigen ontwerp. Al ben je niet zo’n goede tekenaar, het materiaal zelf leert je ook wel, wat je in glas wel of niet kunt maken. Je gaat dan stap voor stap verder, leert ornamenten maken, vrije vormen en zelfs brandschilderen. Je geeft zelf je eigen tempo aan. Op den duur leer je glassoorten onderscheiden en kun je in de bibliotheek van het Glasatelier ideeën opdoen en je vergapen aan de overrijke geschiedenis van glas-in-lood en andere kunstvormen. Let wel: er zijn geen boeken te leen.

Elk jaar is er een dagexcursie, waarbij bijzondere glas-in-lood toepassingen, mozaïek of muurschildering worden bekeken. Op een zaterdag in maart/april gaan we weer op zoek naar bijzonder glas.

© Alle rechten voorbehouden. Afbeeldingen mogen op geen enkele wijze gereproduceerd worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beeldrechthouder.